Error 401, 403, 404 ve 500 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?[Çözümü]
401 Unauthorized Hatası ve Çözümü
Var olan bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde bu hata ile karşılaşıyorsanız o siteyi görmeye yetkili olmadığınız için aldığınız bir hata olarak adlandırılmaktadır. 401 hata mesajı ile karşılaşmadan önce çoğunlukla kullandığınız internet tarayıcısı size bir dialog penceresi açarak kullanıcı adı ve şifre sorabilir. Bu kullanıcı adı ve şifreyi bilmiyorsanız sayfadaki pop-up’a kapat dediğinizde bu hata ile karşılaşırsınız.
Bu hatayı çözebilmeniz için tek yapılması gereken girdiğiniz siteye ait login bilgilerini bilmenizden geçiyor. Üyelik bilgileri ile giriş yapılarak ilgili ekran üzerinden bağlantı kurabilirsiniz. Ancak login bilgileri ile girişte de bu ve ya buna benzer bir hata alınıyor ise site sahipleri ile irtibata geçilerek konu hakkında daha detaylı bir aksiyon alınabilir.
403 Forbidden Hatası Ve Çözümü
Bu hata ise genellikle web sunucusu olarak Apache kullanan sistemleri üzerinde karşılaşılsa da herhangi bir web sitesi üzerinde de karşımıza çıkabilir. Bu hata localde çalışırkende alınan yani test aşamasında çokça karşılaşabileceğiniz bir hata türüdür. Bu hatanın en temel sebeplerinin başında görüntülenmek istenen sayfanın ya da sayfanın bulunduğu klasörün çalışma hakkının olmamasından kaynaklı olmaktadır. Sunucu yönetimi sağlanan ilgili kişi ya da kurumdan bu dosyalarınıza çalışma (execute) hakkı verilmesinin istenmesi gerekebilir. Hosting şirketleri üzerinde apache servislerinde execute yetkisi otomatik olarak tanımlanmaktadır.
404 Not Found Hatası Ve Çözümü
Yapımını tamamladığınız web sitenize ait dosyalarınızı sunucunuza yükleme işleminin ardından 404 olarak bir hata alıyorsanız, bunun nedeni şu şekilde; Web sitenizin ana sayfası ve ya herhangi bir sayfası sunucuda bulunmadığı için alınan bir hatadır. Ana sayfanızı açmaya çalıştığınızda bu hatayı alıyorsanız sunucunuzda index.php, default.php, anasayfa.php ( Sizin belirlediğiniz dosya ismine göre değişiklik gösterebilir) sayfalarının bulunmamasından kaynaklı erişim problemi yaşanarak hata alınmaktadır.
Eğer sitenizde bir linke tıkladığınızda bu hatayı alıyorsanız (www.siteadresiniz.com/index.php) linke belirtilen dosyanın bulunmamasından kaynaklı olabilmektedir. Bu hatayı aldığınız takdirde eksik olan dosya dizininizi sunucunuza aktardığınız takdirde sorun ortadan kalkmış olacaktır.
500 İnternal Server Error Hatası Ve Çözümü
500 hatası genel anlamda sunucu kaynaklı bir hatadır. Ulaşmaya çalıştığınız ya da işlem yaptığınız web sitesinde meydana gelen hata sonucu bu hata kodu dönmektedir. Sitenize oluşan aşırı yüklenmeden kaynaklanan sebeplerden olabileceği gibi yine sitenizde kullanmış olduğunuz hazır bir yazılım (WordPress, Joomla, Eklenti, Scriptler) ve temanızdan kaynaklıda kullanılmak istenen time out süresi kısıtlı olduğunda da bu hata alınabilmektedir. Burada yapılabilecek en doğru çözüm sitenizin yapılandırmanızı optimize ettikten sonra işlemi servis sağlayıcınıza bırakmaktadır. Sitenin üzerinde bir problem olmadığını biliyorsanız problemin sunucu tarafında olduğu ve limitlerle alakalı bir güncelleme yapıldığında problemin çözülebileceği bilinmektedir.
[Alıntı: Natro]
(149)