Home Genel İnternetle İlgili Genel Kavramlar
İnternetle İlgili Genel Kavramlar

İnternetle İlgili Genel Kavramlar

74
0

Artık her günümüz internette geçiyor. Özellikle sosyal medya sitelerinin ve mobil cihazların yaygınlaşmasının ardından her günümüzün de ötesinde neredeyse günümüzün belli bir kısmının internette geçtiğini söylemek mümkün. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de internet erişimi olan yaklaşık 54 milyon kişi, ortalama 7 saat 9 dakikasını internette geçiriyor.

Peki, bu denli içli dışlı olduğumuz internete dair teknoloji bilgimiz ne kadar? İnternetle ilgili kavramların ne kadarını biliyoruz. Bu yazımızda internet ve internet dünyası ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapmak istedik.

İnternet Kavramları

İnternet dünyasına ilişkin elbette ki bilinmesi gereken şeyler bir yazıya sığacak kadar az değiller. Bütün dünyayı iki tıkla birleştiren bu eşsiz gücün teknik altyapısını anlamak belki de seneler sürer. Ancak biz internet kullanan her internet kullanıcısının bilmesi gerekenleri kısaca hatırlatmak istedik. Başlıklar halinde bu kavramlardan kısaca bahsedeceğiz.

Modem

Bilindiği üzere internet bağlantısı en temel şekliyle telefon hatları üzerinden sağlanmaktadır. Telefon hatları üzerinden gelen bağlantının internet bağlantısına çevrilmesi ise modemler üzerinden sağlanmaktadır.

Modemlerin internet bağlantısı için yapmış olduğu işlev bilgisayarlardan gelen dijital sinyalin telefon hatları ile aktarılabilecek şekilde elektriksel sinyallere çevrilmesini sağlamaktır. Yine modemler benzer şekilde telefon hattı üzerinden gelen elektronik sinyali bilgisayarların işlem yapabileceği dijital sinyale çevirirler.

Modemlerin kullanıldıkları bağlantı çeşitlerine göre belli başlı farklılıkları mevcuttur. Bu farklılıklara göre örneğin ADSL bağlantı ile bağlanılacak bir modeme ADSL modem ismi verilirken VDSL bağlantısı sağlayacak bir modeme VDSL modem ismi verilmektedir.

Bu sadece modeme ulaşan kabloların bağlantı çeşidi ile ilgili bir durumdur. Dolayısıyla bu modemlerin temelde çalışma mantıkları aynıdır.

Genel internete girişle ilgili geçmiş kaydı tuttuğuna dair bir durum internet kullanıcıları arasında yaygın şekilde merak edilen bir durumdur. Ancak böyle bir şey söz konusu değildir. Modemlerin internet tarayıcısından giriş yapılan internet sitelerine dair verileri depoladığı bir hafızası olmadığı gibi böyle bir işlevi de yoktur.

Domain (Alan Adı)

İnternetle ilgili akıllara gelen belki de ilk kavramlardan biri internet sitelerine domain yani alan adlarıdır.

Bir internet sitesinin adresi olarak belirtilebilecek alan adları, internet tarayıcısına o adrese gitmek için yazdığınız internet adresine verilen teknik isimdir.

Bir alan adı satın almak için bu alan adlarının satışını yapan alan adı şirketlerine başvurmanız gerekmektedir. Elbette ki öncelikle satın almayı düşündüğünüz alan adının boş olması gerekmektedir.

Dünyanın dört bir yanında her geçen dakika binlerce yeni internet sitesinin kurulduğu göz önünde bulundurulursa alan adı almanın her geçen gün daha da zorlaşacağını öngörmek çok da zor olmasa gerektir.

Nitekim sadece popüler arama sözcüklerinden oluşan alan adlarını satın alarak ilerleyen süreçte bu alan adlarını arayan kişilere satış yapan domain tüccarları dahi vardır.

Hosting

İnternet dünyasıyla ilgili en sık duyulan ve internetin olmazsa olmaz kavramlarından bir diğeri de hosting kavramıdır. Türkçeye barındırma olarak çevrilebilecek bu kavram, internet sitesine ilişkin içeriklerin internet sunucularında barındırılması işlemine verilen addır.

Kendi tarayıcısına alan adını yazarak sitenize ulaşan kişilere sitenizin içeriklerinin ulaştırılmasını sağlayan internet sunucularını belli bir süreliğine kiralama işlemine verilen isim olan hosting işlemi de internet sitesi kurmak isteyen kişilerin muhakkak yapmaları gereken bir işlemdir.

Tabii ki internet ile kavramlar bu kadar az değildir. Ancak biz burada en sık kullanılan birkaç kavramdan kısaca bahsetmek istedik. İnternet dünyası ucu bucağı olmayan bir dünya ve her geçen gün yeni ve güncel konseptlerin üretildiği bir yer. Dolayısıyla bu kavramların bile güncelliği zaman geçtikçe azalabilir.

İnternetle ilgilenenlere söylenebilecek en önemli tavsiye, kendilerini her zaman en güncele uydurmaları olacaktır.

(74)

omerbozalan 1981 doğumluyum. Üniversite eğitimimi, Sakarya Ünv. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliğini bitirerek tamamladım. Ayrıca C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanıyım. 2014 Nisan ayında Adobe Dreamweaver CS6 Kitabımı yayınlayarak tüm bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Kendimi Web Tasarım, Grafik Tasarım, Donanım konusunda hâlâ geliştirmekteyim.